Koks kavos puodelis mažiausiai kenkia aplinkai?

Nors vienkartinių puodelių ir vienkartinių plastiko gaminių naudojimas jau nuo XX a. pabaigos buvo mokslininkų įvardijamas kaip viena didžiausių problemų pasaulyje, Lietuvoje tik pastaruoju metu imta daugiau apie tai kalbėti (bet ne daugiau veikti). Kurį puodelį (vienkartinį ar daugkartinį) pasirinkti? Ir ar apskritai puodelis išsprendžia problemą, jei jo turiniui (kavai) paruošti reikia tiek išteklių ir energijos? Panagrinėkime.  Vertinant vien anglies pėdsaką matyti, kad daugkartinį puodelį (priklausomai nuo jo tipo) reikėtų naudoti apie 20–100 kartų siekiant, kad jo pėdsakas būtų mažesnius  už vienkartinio.

Tyrėjas Davidas Evansas siūlo kitaip pažvelgti į vienkartinių puodelių vartojimą. Mąstant apie tai kokius puodelius – vienkartinius ar daugkartinius bei iš kokios medžiagos pagamintus naudoti, svarbu nepamiršti bendro poveikio aplinkai aspekto, kuris apima emisijas (šiltnamio efektą skatinančias dujas – ŠESD, oro taršą), natūralių išteklių panaudojimą (miškų nykimą, vandens trūkumą, bioįvairovės nykimą) ir sukeltą taršą. Bendrą poveikį aplinkai sudaro:

Bendras poveikis aplinkai = Gamybos kaina + Naudojimo kaina + kaina Po Naudojimo.

Gamyba – tai energijos ir gamtos išteklių sąnaudos reikalingos daiktui pagaminti, žaliavų ir pagaminto produkto transportavimas, gamybos metu išmetami teršalai.

Naudojimas – tai poveikis žmonių sveikatai ir aplinkai puodelio naudojimo metu, jo gyvavimo trukmė. Reikia nepamiršti, jog naudojant daugkartinius puodelius, juos reikia išplauti, tam naudoti vandenį ir energiją.

Po naudojimo (kokią įtaką aplinkai daro produkto utilizavimas, išmetimas)  –  išmetant produktą arba užteršiama aplinka arba jį deginant susidaro taršios dujos. Jei puodelis gali būti perdirbamas, reikia įskaičiuoti šiam veiksmui reikalingą energiją, išlaidas.

Palyginus vienkartinių ir daugkartinių puodelių bendrą poveikį aplinkai akivaizdu, jog daugkartinio puodelio poveikis gamybos stadijoje yra didesnis, tačiau visose kitose stadijose vienkartiniai puodeliai aplinkai labiau kenksmingi.

Metalinis puodelis. Mysael Armenda nuotr. iš Unsplash.com
 Vienkartinis puodelisDaugkartinis puodelis
GamybaMažas poveikis aplinkaiDidelis poveikis aplinkai
NaudojimasDidelis poveikis aplinkaiMažas poveikis aplinkai
Po naudojimoDidelis poveikis aplinkaiMažas poveikis aplinkai
Vienkartinio ir daugkartinio puodelių poveikio aplinkai vertinimas

Daugumą daugkartinio naudojimo puodelių galima perdirbti. Stiklas ir keramika kelia mažesnę grėsmę natūraliai aplinkai, nes, laikui bėgant, jie suskaidomi ir juose nėra sintetinių cheminių medžiagų, skirtingai nei polistirolo putplasčio ar plastiku padengtų popierinių puodelių.  Vienkartinių puodelių išmetimas kelia kitas grėsmes, tokias kaip atliekų surinkimo išlaidos ir šių produktų patekimas į vandenynus.

D. Evans padaro tokias išvadas:

  • Stikliniai puodeliai yra geriausia alternatyva. Jei atsisakysite vienkartinių kavos puodelių ir naudosite stiklinį, tai bus palankiau aplinkai jau po 6 naudojimo kartų.
  • Daugkartinio naudojimo plastikiniai puodeliai savo poveikiu aplinkai yra arti stiklo. Pakartotinai naudojamų plastikinių puodelių teigiamo poveikio aplinkai riba yra maždaug 7 kartai.
  • Keraminiai puodeliai taip pat gera alternatyva, tačiau reikės daugiau kartų juos naudoti, kad jie taptų ekologiškesni nei vienkartiniai puodeliai (bent 15).

Pasaulyje, kasmet išmetama maždaug 600 milijardų kavos puodelių. Tai yra 600 milijardų plastikinių dangčių ir 600 milijardų popieriaus puodelių, padengtų plastiko sluoksniu – nei vieno, nei kito negalima perdirbti. Todėl kyla vis daugiau iniciatyvų ir būdų, kaip spręsti šią problemą.

Keraminis kavos puodelis. Allie iš Unsplash.com nuotr.

2016 m. Portlende (JAV) gamtosauginė organizacija „Recycling Advocates“ pradėjo vykdyti iniciatyva pavadinta „BYOC“ – Bring Your Own Cup  („Atsinešk savo puodelį“). Jie apskaičiavo, jog jei asmuo kasdien perka kavą vienkartiniame puodelyje, tai sukuria daugiau nei 10 kg atliekų per metus.

Remiantis „Starbucks“ atliktu tyrimu, kiekviena pagamintas vienkartinis puodelis sukuria apie 100 gramų CO2 emisijos. Portlende per metus sunaudojama 50 milijonų vienkartinių kavos puodelių. Tai prilygsta 1360,8 tonų kietų atliekų ir 6000 tonų CO2 susidarymui.

Apdovanojimus pelniusi architektė Safia Qureshi kartu su kolega Maxwellu Mutanda sukūrė žiedinę puodelių sistemą, kai panaudotą puodelį galite grąžinti į surinkimo dėžes, o ne išmesti.  Taip nuo 2019 m. Londone atsirado CupClub sistema. Kiekvieną šios sistemos puodelį galima panaudoti 132 kartus, vėliau jis perdirbamas.  Puodelių išmetimo punktai veikia visame Londone, išgėrus gėrimą, puodelį galima tiesiog įmesti į vieną iš šių dėžių. „CupClub“ surenka panaudotus puodelius, išplauna juos pramoninėse indaplovėse ir grąžina į kavines.  Sistemos kūrėjai paskaičiavo, kad „CupClub“ sukuria dvigubai mažiau anglies nei vienkartinis puodeliai patekę į savartynus.

CupClub puodelių surinkimo sistema. Gamintojų nuotr.

Panašios iniciatyvos jau kelerius metus veikia didžiuosiuose JAV miestuose, Kanadoje, Vokietijoje, Olandijoje, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje.

Šiuo metu pasaulyje siūloma daug ir įvairių sprendimų vienkartiniams kavos puodeliams pakeisti. 2019 m. Jungtinėje Karalystėje buvo pristatytas „Frugal Cup“. Tai  – vienkartinis puodelis, kurio gamybai naudojama 96% perdirbto kartono. Šis puodelis skiriasi ir savo konstrukcija, jį galima lengvai perdirbti taip pat, kaip popierių.

Jungtinėje Karalystėje sukurtas ir „Circular Cup“ (buvęs „rCUP“) – pirmasis pasaulyje daugkartinio naudojimo kavos puodelis, pagamintas iš perdirbtų vienkartinių popierinių puodelių! 340 ml talpos puodelis gaminamas iš šešių panaudotų vienkartinių kavos puodelių. Vidutinis puodelio patvarumas yra 10 metų. Jis kiekvienais metais leidžia sutaupyti apie 350 puodelių vienam asmeniui.

„HuskeeCup“ – australiškas pasaulio gelbėjimo nuo puodelių taršos planas.  Australų sukurtas puodelis gaminamas iš unikalus biopolimero, kuris išgaunamas iš kavos pupelės lukšto. „HuskeeCup“ sistemoje dalyvaujančiose kavinėse galima atiduoti jau panaudotą puodelį bei gauti naują su mėgstamu gėrimu. „HuskeeCup“  taiko uždaro ciklo sistemą, kitaip tariant, panaudoja senus puodelius, kad sukurtų naujus, nė vienas jų nepatenka į sąvartyną.

Ir vis tik prieš skubant į parduotuvę ieškoti žaismingai išmarginto daugkartinio puodelio, reikėtų nepamiršti kad ši pakuotė sukuria tik mažiau nei 5% anglies pėdsako, lyginat su kavos auginimo, jos transportavimo ir pieno kavai užbalinti gavybos kaštais. Tad vienas iš efektyviausių būdų sumažinti savo anglies pėdsaką yra gerti mažiau (ar apskritai negerti) kavos.